Wat als je ziektes kunt helpen bestrijden terwijl je slaapt?
De DreamLab app van de Vodafone Foundation maakt dat mogelijk. De app, die je voor iOS in de App Store en voor Android in Google Play Store kunt vinden, gebruikt de rekenkracht van je smartphone om onderzoeksproblemen sneller op te lossen en zo ziektes te bestrijden.
Hoe werkt DreamLab?
Jouw smartphone is een kleine, maar heel krachtige computer. Als hij niets doet - bijvoorbeeld als jij ligt te slapen - wordt rekenkracht niet gebruikt. DreamLab gebruikt die kracht om belangrijk medisch onderzoek te versnellen. Elke telefoon downloadt kleine onderzoeksproblemen, rekent ze door, en stuurt de resultaten terug naar het onderzoeksteam.
Wat lost DreamLab op?
Onze onderzoekspartners hebben onderzoeksprojecten in de cloud gezet. Elk project heeft miljoenen (sommige wel 26 miljoen!) verschillende micro-problemen die doorgerekend moeten worden om de data te begrijpen en er inzicht in te krijgen.
Als jij DreamLab steunt, download jij een van deze problemen en los je het op met de rekenkracht van jouw telefoon.
Iedere telefoon werkt aan een ander probleem, maar elk probleem wordt wel twee keer doorgerekend (twee telefoons doen dezelfde berekening) zodat onze partners zeker weten dat de resultaten juist zijn.
DreamLab werkt momenteel aan het versnellen van onderzoek naar het coronavirus en kanker. Sommige onderzoeksprojecten zijn gericht op het inzetten van bestaande medicijnen voor het behandelen van coronavirus of kanker. Dit biedt voordelen ten opzichte van het ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Zo zijn er minder risico’s bij behandeling, kost de goedkeuring minder tijd en zijn de kosten veel lager. Andere projecten proberen beter inzicht te krijgen in kanker op basis van het DNA-profiel van de patiënt in plaats van het weefsel waarin de kanker ontstond.
De combinatie van veel gebruikers en analyse van grote hoeveelheden data maakt deze revolutionaire vorm van onderzoek mogelijk.
Hoe DreamLab mobiele data/wifi gebruikt
Omdat de DreamLab app de onderzoeksproblemen uit de cloud moet downloaden en weer moet uploaden, heeft hij een internetverbinding nodig. Jij kunt kiezen of je DreamLab op je Wifi-netwerk en/of je mobiele netwerk gebruikt.
Mobiel datagebruik voor DreamLab wordt in rekening gebracht door je provider. We adviseren je om in de instellingen (ga vervolgens naar 'Netwerkinstellingen') aan te geven hoeveel MB je max. wilt verbruiken op Wifi en/of op het mobiele netwerk. Je kunt een maandelijkse datalimiet instellen. DreamLab blijft onderzoeksproblemen oplossen tot hij de limiet bereikt, en dan pauzeert hij. Je kunt het aantal MB op het mobiele netwerk ook op "0" zetten, zodat er geen kosten in rekening worden gebracht door je mobiele provider.
DreamLab en jouw privacy
DreamLab gebruikt geen privé-informatie op jouw telefoon.
Deze app kan jouw telefoon niet overnemen of toegang tot andere delen ervan krijgen. Hij gebruikt alleen maar de rekenkracht ervan om berekeningen uit te voeren.
Je hoeft ook geen persoonlijke informatie te geven om DreamLab in te stellen en te gebruiken.
NB: op Android vraagt de app toegang tot foto's, media en documenten om de kleine onderzoeksproblemen tijdelijk op te slaan terwijl je telefoon eraan rekent en ze oplost. DreamLab heeft alleen toegang tot deze problemen in de directories van je telefoon. Hij heeft geen toegang tot je foto's of media.
De gegevens over kankerpatiënten die je downloadt om aan te rekenen zijn in het kader van het onderzoek geanonimiseerd.
DreamLab is een eenvoudige manier om echt een verschil te maken. Het is zo simpel dat het met je ogen dicht kan.
Door gewoon de app te downloaden en je telefoon als je slaapt op te laden, help je medisch onderzoek te versnellen. En hoe meer mensen de app gebruiken, des te sneller het gaat.
Download de app nu voor iOS via de App Store of voor Android via Google Play Store.
DreamLab is een initiatief van de Vodafone Foundation. De DreamLab server wordt aangeboden door Amazon Web Services. De app is gebouwd door het team van Transpire.