Landen over de hele wereld komen langzaamaan uit hun coronavirus-lockdowns, maar de dreiging van de wereldwijde pandemie is nog lang niet voorbij.
Wetenschappers onderzoeken elke mogelijke behandeling om Covid-19 te bestrijden en dat is waar je smartphone om de hoek komt kijken. Met de DreamLab-app van Vodafone Foundation kan je telefoon dit belangrijke werk drastisch versnellen.
DreamLab gebruikt de collectieve rekenkracht van inactieve smartphones om complexe gegevens te analyseren, waardoor essentieel onderzoek voor een team van wetenschappers van Imperial College London wordt versneld. Een desktopcomputer die 24 uur per dag draait, zou tientallen jaren nodig hebben om de gegevens te verwerken, maar een netwerk van 100.000 smartphones die 's nachts draaien, kan het werk in slechts een paar maanden doen.
Dankzij onze DreamLab-gebruikers is fase 1 van het Corona-AI-project nu voltooid. Sinds de lancering van het project in april hebben onze DreamLab-gebruikers bijna 100 miljoen berekeningen gemaakt.
De snelheid en schaal van dit onderzoek is mogelijk gemaakt met ongeveer 140.000 apparaten die elke nacht ongeveer 1,3 miljoen berekeningen uitvoeren met DreamLab. Dat zijn ongeveer 10 berekeningen per nacht per apparaat, met de gecombineerde verwerkingskracht van DreamLab een paar keer sneller dan de eigen supercomputer van Imperial.
Corona-AI fase 1 – 100 miljoen berekeningen
140.000 telefoons voeren elke nacht 1,3 miljoen berekeningen uit
140.000 telefoons = drie supercomputers
Deze fase was gericht op het onderzoeken van duizenden bestaande medicijnen en voedselmoleculen en het identificeren van die met antivirale eigenschappen, die zouden kunnen worden gebruikt om patiënten met coronavirus te behandelen.
Het project maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om te begrijpen welke effecten bestaande medicijnen en voedselmoleculen kunnen hebben op het genetische profiel van Covid-19 in wiskundige simulaties. De AI selecteert welke medicijnen en voedingsmiddelen moeten worden onderzocht op basis van inzichten van onderzoekers en ook op basis van de berekeningen waarvan de kans het grootst is.
Nu fase 1 van het Corona-AI-project is voltooid, zal Imperial College deze eerste bevindingen publiceren en vervolgens begint fase 2. Terwijl fase 1 keek naar de effecten van individuele medicijnen en voedselmoleculen op Covid-19, zal fase 2 kijken naar het optimaliseren van combinaties van deze medicijnen en voedingsmiddelen voor een betere efficiëntie tegen de ziekte.
Bij beide fasen is het aan onderzoekers in het laboratorium om alle veelbelovende bevindingen uit de wiskundige simulaties van Corona-AI in de echte wereld te repliceren. Alleen dan kunnen behandelingen verder worden ontwikkeld.
Dr. Kirill Veselkov, de hoofdwetenschapper van het project aan Imperial College London, benadrukte het belang van het ontwikkelen van behandelingen, zelfs als er een effectief vaccin wordt ontwikkeld.
"Alle mogelijke behandelingen die uit dit project worden ontwikkeld, zouden een vaccin aanvullen, niet vervangen", zei dr. Veselkov. "Vooral als het virus muteert en zich aanpast, blijft het de komende jaren bij ons".
Dit werk wordt mogelijk gemaakt als we allemaal onze smartphones (en tablets) elke nacht aansluiten en de DreamLab-app van stroom voorzien. De app is beschikbaar voor iOS en Android en kan gratis worden gedownload in de App Store en Google Play.